O bijuterie neşlefuită – Antibes/Juan-les-Pins

.

În  căutarea unui soare ceva mai generos în aceasta perioadă a anului, am ajuns la mare, la Antibes/ Juan les Pins, oraş situat in sud-vestul Franţei, între Nice si Cannes, fiind considerat una dintre cele mai importante staţiuni de pe Coasta de Azur.  Peisajele sale de vis, locurile de prestigiu, de la palate, hoteluri de lux şi cazinouri pâna la superbe vile reuşesc să impresioneze inevitabil orice persoană plecată în aventură. Denumită şi Riviera Franceză, se bucură din belşug de spectacolul naturii, oferind imagini de vis, ce au fost bogate surse de inspiraţie pentru artişti celebri precum: Prévert, Audiberti, Greene, Picasso, Monet.

Acest lucru este uşor de demonstrat dacă intri in Muzeul Picasso, te opreşti în faţa unei ferestre şi priveşti cum munţii se prăbuşesc în mare, sub cerul senin şi al reflexiilor soarelui.

Dimensiunea aparent infinită a mării nu are cum să nu-ţi umple sufletul cu un  plăcut sentiment de linişte, în care te afunzi,  îţi opreşti toate gândurile şi te bucuri în totalitate de această stare de bine care îţi încarcă bateriile şi te pregateşte pentru alte locuri minunate ale Coastei de Azur, pe care le mai ai de vizitat.

Denumit Antipolis de catre greci, apoi Antiboul de catre romani, actualul Antibes a fost si este unul dintre locurile privilegiate pentru a face comerţ prin intermediul Mării Mediterane.

Revenind la Antibes/Juan les Pins, este important de precizat că găzduieşte numeroase manifestări de anvergură internaţională, cel mai vechi Festival de Jazz din Europa.

Festivalul Mondial de imagini subacvatice, Saloane cu Antichităţi, aşa numitele brocant-uri, la care participă artişti din lumea întreagă.

Oraş mediteranean, Antibes/Juan-les-Pins,oferă o gamă largă de peisaje maritime, de la golfuri şi faleze stâncoase la plaje cu nisip sau pietrose, găzduind numeroase sporturi de apa precum sky-ul nautic, parasailing-ul şi diferite activităţi de pescuit. De asemenea, numeroasele parcuri foarte bine amenajate  şi colorate constituie locuri ideale pentru relaxare.

Centrul vechi al oraşului Antibes impresionează prin autenticitate, strazile mici şi înguste găzduiesc magazine si buticuri, expoziţii cu opere de artă ale artiştilor locali, care răspândesc în aer un iz particular, vechi, istoric. Cealaltă parte a sa, Juan-les-Pains, este partea modernă a oraşului, unde tinerii au numerose posibilităţi de distracţie, putăndu-se opta între un club modern, o ieşire la cazino sau o şedinţă nocturnă de cumpărături.

Neapărat de vizitat este Muzeul Pablo Picasso. La jumatatea lui septembrie 1946, Picasso dispune de un etaj din Castelul Grimaldi pe care îl transformă în atelier de lucru, propice creaţiei, cu o largă fereastră spre mare. Inspirat de soare, de azurul cerului, Picasso decorează muzeul cu operele sale.

El este considerat, datorită picturilor, sculpturilor, gravurilor şi operelor în ceramică de o valoare incontestabilă Geniul secolului în care a trăit( 25 octombrie 1881 – 8 aprilie 1973).


Operele sale sunt profund influenţate de curente precum cubism, suprarealism, clasicism etc.

Muzeul Picasso este o aventură în care se împletesc, ca într-un concert, bucuria cu durerea, descurajarea cu entuziasmul, liniştea cu magia si furtuna. În urma şederii sale, la jumatatea lunii noiembrie 1946 lasa la muzeu 23 de tablouri şi 44 de desene. Bucuria trăită în timpul petrecut în castel o exprimă în tabloul faimos „La joie de vivre”( Bucuria de a trăi). Alte tablouri celebre:  „Satyre, faune et centaure au trident’’, „La Femme aux oursins”, „Nature morte à la chouette et aux trois oursin”, „La Chèvre”. Iar ca desene, cele mai importante : „la Suite Antipolis”, „les Têtes de faune”, „les Études pour une figure féminine”.

Muzeul contine de asemenea o colectie de arta contemporana, datorata unor artisti ca Leger, Hartung, Max Ernst, Miro, Calder, Magnelli.

27 decembrie 1966, Castelul Grimaldi devine Muzeul Picasso, ca un omagiu adus pictorului.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog Stats

  • 42,333 hits

Aboneaza-te !

Join 6 other followers

%d bloggers like this: