CARNAVALUL DE LA NISA 2011

Intre 18 februarie şi  8 martie 2011 are loc Carnavalul de la Nisa, unul dintre cele mai importante evenimente invernale ale Coastei de Azur, impresionând prin autenticitate, eleganţă, frumuseţe şi magie.

Tema carnavalului este „Le roi de la Méditerranée”/Regele Mediteranei, o incursiune completă în  istoria locului, în descoperirea naturii, a varietăţii şi bogăţiei culturale.  Paradele imense şi colorate defilează în întregul oraş, de la „Place Masséna”  până la „Promenade des Anglais”, unde are loc „Bataille de fleurs”/Bătălia cu flori, datorită căreia ne bucurăm de cele mai frumoase aranjamente florale, prezentate de personaje în costume extravagante.

ISTORIA CARNAVALULUI DE LA NISA

Etimologia cuvântului „carnaval” are la bază expresia latinească „carnelevare” – a priva de carne. Tot din latinescul „carnis laxati” a evoluat în italiana veche „carnasciale“, care înseamnă „a renunţa la carne“.

Incă din Antichitate, înainte de Postul Paştelui de 40 de zile, conform tradiţiei catolice, se obişnuia să se petreacă cu fast in compania unei varietăţi culinare şi a animaţiilor de tipul balurilor mascate, dansurilor, focurilor de artificii şi alte exhibiţii, fiecare putând să se mainifeste „aparent ” după bunul plac, ascunzându-si identitatea prin masca şi costumaţia purtate.

Primele informaţii datează de pe vremea contelui Charlesd’Anjou, 1294, care s-a bucurat de zilele carnavaleşti de la Nisa. In anul 1830 a fost organizat primul cortegiu în onoarea lui Charles-Felix şi a lui Marie-Christine, conducătorii Regatului Sardiniei din acea perioadă, 30 de echipaje anunţând desfăşurarea Carnavalului. Până în 1872 festivitatea se desfăşoară în fiecare an, mulţimea deghizată „ bombardându-se”  cu confetti, făină, ouă etc.

Din 1873 se poate vorbi despre Carnavalul din Epoca Modernă. Alexis Mossa şi fiul său Gustav Adolf aduc elemente noi, particulare, actuale, groteşti, fabuloase, realizând machetele carurilor spectaculoase ce au defilat la Nisa.

Pe 14 februarie 1882, bufonul Triboulet isi face intrarea triumfală în oraş  de la marioneta din paie si cârpe la spectatorul nemişcat din Piata Prefecturii, participând pentru prima dată la cortegiul Carului regesc ( le Char royale), ce este identic celui folosit şi astăzi, la care se adaugă elemente ale tehnologiei moderne.

In perioada celor două razboaie mondiale Carnavalul nu se pate desfăşura. De asemenea, Războiul din Golf din 1991 împiedică desfăşurarea Carnavalului care trebuia să poarte denumirea de  Regele nebunilor / „Roi des Fous”.

In fiecare an Carnavalul de la Nice are o tematică specifică, în 2010 de exempul „ Roi de la Planète Bleue” / Regele Planetei Albastre, iar anul acesta Regele Mediteranei.

Mii de multumiri dragei mele prietene, Elena Ceauşescu, ce s-a numărat printre fericiţii participanţi la eveniment şi ne-a furnizat imaginile.

Şi pentru ca tot este perioada carnavalurilor, voi reveni cu informaţii în curand despre Carnavalul de la Veneţia şi vă invit să veniţi cu impresii şi fotografii de la celelalte carnavaluri la care aţi partcipat.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog Stats

  • 42,333 hits

Aboneaza-te !

Join 6 other followers

%d bloggers like this: