Ascultă-ţi intuiţia!

«  Intuiţia este o aptitudine spirituală şi nu explică, ci doar arată calea ». Florence Scovel Shinn

« Intuiţia este forma de cunoaştere imediată a adevărului pe baza experienţei şi a cunoştinţelor achiziţionate anterior, fără raţionamente logice preliminare », spune dicţionarul explicativ român. Putem spune că intuiţia se bazează pe intelect, pe acele cunoştinte acumulate anterior, dar implică în acelaşi timp o detaşare de acesta. De câte ori nu ni se întâmplă să găsim soluţia la o problemă -asupra căreia am reflectat foarte mult fără să o dezlegăm – într-un moment în care ne aşteptam cel mai puţin?

Carl Jung consideră intuiţia una dintre cele 4 funcţii psihologice fundamentale ale omului, alături de gândire, sentimente şi simţuri. Ea nu cunoaşte o desfaşurare procesuală, ci presupune trecerea de la problema-enunţ la concluzie-răspuns. Atunci când raţiunea nu poate găsi soluţia, intervine acea sclipire intuitivă. O condiţie esenţială pentru ca sclipirea să apară este detaşarea de intelect.

Filozoful Descartes vede în intuiţie metoda prin care adevărul nu va fi niciodata confundat cu falsul. Intuiţia şi deducţia sunt operaţii înnăscute care se dezvoltă prin interacţiunea cu un mediu socio-cultural adecvat şi au menirea de a ne oferi cunoaşterea tuturor lucrurilor. Ceea ce Bergson numeşte intuiţie, Pascal numeşte „spirit de judecată, spirit de fineţe, sentiment, inspiraţie, inimă sau instinct”.

Multe dintre descoperirile ştiinţei se datorează intuiţiei.

Intuiţia este o combinaţie de senzaţii şi stări emoţionale. Presupune experienţiere.

La femei porţiunea care face legătura între emisfera dreaptă si cea stângă (corpul calos) are o structură mai densă decât cea a bărbaţilor, ceea ce înseamnă că trecerea informaţiilor de la emisfera stângă, răspunzătoare de raţionamente si logică la cea dreaptă, responsabilă cu procesele creative se realizează mult mai rapid. De aici, tendinţa femeilor de a găsi soluţii, explicaţii fără analize prealabile complicate. Dacă intuţia femeilor este canalizată spre partea emoţional- relaţională, cea a bărbaţilor este mai degraba practică. Aceste orientări au la bază predispoziţii genetice ce nu pot fi negate şi care s-au transmis de-a lungul timpului istoric.

Ne folosim de intuiţie atunci când nu avem suficiente date pentru a rezolva logic probleme, situaţii sau când timpul pe care îl avem la dispoziţie este scurt; în anticiparea pericolelor; în relaţiile interumane; in metode precum brainstorming-ul etc.

Inuiţia presupune anticiparea a ceea ce urmează să se intâmple. Implică empatie. Intrând în contact cu cadrul intern de referinţa al celuilalt, înţelegem aspecte la care nu am avea acces altfel.

Intuiţia există în fiecare dintre noi. Iată cum poate fi dezvoltată:

  • dezvoltarea empatiei( speculează emoţiile celuilalt şi verifică speculaţiile în raportul respectiv, nu da verdicte despre ceilalţi înainte să verifici dacă sunt reale);
  • observă propriile emoţii, defineşte-le, fii conştient de ele; observă-te cât mai neutru din afară, observă-te cum reacţionezi în anumite situaţii, eşti relaxat, încordat, confortabil cu situaţia sau dimpotrivă etc;
  • exerciţii de relaxare, de conştientizare a propriilor trăiri, sentimente, gânduri;
  • fii curios!

Şi nu în ultimul rând fii sociabil şi aplică cele spuse în raporturi cu persoane noi. In niciun caz cu iubitul/a sau cu cei mai buni prieteni!!!

Intuiţia este un ghid interior, un mijloc de acces la realitate pe care merită să îl avem în vedere, fără să neglijăm logica, raţiunea.

Vă recomand cartea „Inteligenţa intuitivă”, scrisă de Swami Kriyananda. Poate fi  un sprijin în înţelegerea fenomenului numit Intuiţie, o perspectivă de luat în seamă fără a-i absolutiza rolul. El distinge trei niveluri ale conştiinţei: subconştientul, conştientul, supraconştientul. Mintea conştientă, spune el, este limitată din cauza naturii sale analitice în sensul abordării lucrurilor în mod separat, distinct. Dacă o situaţie cu care ne confruntăm este nouă şi nu se ancorează în spectrul experienţelor trecute, atunci este imposibil să avem o linie de acţiune precisă. Spre deosebire de aceasta, mintea supraconştientă este indisolubil legată de unitate, de partea văzută ca întreg. Astfel, soluţia şi problema sunt legate, iar soluţia vine ca o dezvoltare a problemei.

De asemenea, vorbeşte despre centri principali de energie a corpului, propune exerciţii pentru intrarea în contact cu aceştia şi dezvoltarea lor. Meditaţia este văzută ca o poartă de acces la supraconştient.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog Stats

  • 42,333 hits

Aboneaza-te !

Join 6 other followers

%d bloggers like this: