Personalitatea isterică/histrionică

Persoana cu o personalitate de tip histrionic sau isteric prezintă următoarele caracteristici:

  • Se simte confortabil numai atunci când este în centrul atenţiei şi face tot ce îi stă în putinţă ca să o obţină;
  • Este o persoană teatrală, dramatizează ceea ce povesteşte, exagerează fără graniţe, manifestându-şi excesiv emoţiile în detrimentul informaţiilor propriu-zise;
  • Se foloseşte de aspectul fizic pentru a-i manipula pe ceilalţi, fiind foarte provocatoare, seducătoare, cu o vestimentaţie deosebită;
  • Îşi schimbă foarte repede emoţiile, trece de la râs la plâns cu uşurinţă;

  • Este foarte uşor de influenţat;
  • Consideră relaţiile pe care le are cu ceilalţi mult mai apropiate decât sunt de fapt; iubeşte şi urăşte cu intensitate mare chiar şi aceeaşi persoană; işi schimbă cu uşurinţă prietenii dacă aceştia nu-i acordă atenţie.
  • Este dependentă de ceilalţi.

Personalitatea cu trăsături isterice  se cristalizează în adolescenţă şi se manifestă pe parcursul întregii vieţi.

Este foarte important să facem distincţia între personalitatea cu tendinţe isterice şi isteria propriu-zisă, mai exact nevroza isterică. Această din urmă afecţiune psihică  prezintă un tablou simptomatic mai complex, cu tulburări de mobilitate, de tipul parezelor sau al paraliziilor, dereglări ale văzului, auzului, conversii precum ticuri, spasme, vărsături, nodul în gât, însoţit de leşin etc. Însă este mult mai probabil ca o personalitate cu tendinţe histrionice să dezvolte nevroza isterică decât celelalte tipuri de personalitate.

 

Cum ne comportăm cu persoanele cu tendinţe isterice?

Le lăsăm să se manifeste, încercând să stabilim nişte limite şi încurajând şi arătând interes atunci când comportamentul este normal ;

Să le acceptăm aşa cum sunt, chiar dacă de cele mai multe ori sunt foarte obositoare în relaţiile interpersonale şi să ne pregătim să trecem de la statutul de ” erou”  la cel de “infam ”

Cum nu ne comportăm cu persoanele cu tendinţe isterice ?

Nu ne amuzăm pe seama lor;

Nu credem tot ceea ce ne spun.

Personalitatea histrionică este mai des întâlnită la femei decât la bărbaţi, dar nu îi ocoleşte nici pe aceştia.

Indivizii cu personalitatea histrionica manifestă un mare succes în cariera lor, dacă aceasta solicită imaginaţia şi creativitatea. Profesii care implică seducţia, inducerea emoţiilor, manipularea celorlaţi, de tipul actori, tot ce implică mass-media, şhow-bizz sunt chiar foarte potrivite pentru personalităţile histrionice.

Credinţele fundamentale ale persoanei cu personalitate histrionică : “trebuie să impresionez, să atrag atenţia ca să fiu considerat important”

 

 

Este dificil de stabilit cauza care stă la baza personalităţii de tip histrionic, putem vorbi mai degrabă de o împletire a factorilor genetici, biologici cu experienţele pe care individul le traversează de când se naşte sau chiar dinaintea naşterii.

 

Se poate apela la terapia cognitiv-comportamentală, prin ale cărei tehnici se modifică acele cogniţii care susţin manifestări dezadaptative şi se învaţă altele adaptative. Dezvoltarea personală din cadrul terapiei de grup sau individuale ajută persoana să conştientizeze modul în care funcţionează şi să găsească modalităţi noi de răspuns la stimulii externi.

Se poate apela şi la alte orienări terapeutice, obiectivul fiind  de a ajuta persoana să descopere temerile asociate cu gândurile şi comportamentul său şi de a o ajuta să se raporteze la cei din jur într-o manieră mai puţin egocentrică.

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog Stats

  • 42,333 hits

Aboneaza-te !

Join 6 other followers

%d bloggers like this: