Delfino-terapia

David Nathanson şi Betsy Smith,  doctori şi profesori la Universitatea din Miami, se dedică studiului terapiei cu ajutorul delfinilor (DAT-Dolphin Assisted Therapy-) începând cu anii1970.

Betsy Smith a lucrat în special cu copiii ce suferă de autism şi a constatat că întâlnirea copiilor cu delfinii îi face mult mai activi în contactele interpersonale şi în activităţile didactice.

Nathanson a studiat procesul de învăţare al copiilor cu retard şi a constatat că în prezenţa delfinilor probabilitatea ca aceştia să ofere răspunsurile corecte la probe este cu 50% mai mare.

Delfinul este folosit ca stimul pentru a genera anumite comportamente pozitive, dar şi ca recompensă, ca urmare a efortului depus.

Terapia cu ajutorul delfinilor a dus la creşterea timpului de concentrare al copiilor autisti, precum si la atragerea lor către joc si comunicare. Interesul pentru mediul extern este stimulat de acest animal sensibil şi inteligent.

Terapia cu ajutorul delfinilor deschide persoanelor cu o paletă largă de afecţiuni( autism, sindrom Down, tulburări nevrotice, cefalee, oboseală cronică, retard mental, dificultăţi în achiziţionarea limbajului, reabilitare motorie etc.) noi orizonturi de ameliorare a simptomelor sau chiar vindecare.

Contactul cu delfinii reduce senzaţia de frică, stress, tensiune psihică, produce o încărcare energetică pozitivă, participă la creşterea calităţii vieţii prin relaxare.

Terapeutul împreună cu medicul şi psihopedagogul stabilesc numarul de şedinte de terapie necesar, în funcţie de gravitatea afecţiunii psihice sau fizice, de obicei 10 şedinţe, însoţite de alte forme de terapii specifice. Pot fi şedinte terapeutice individuale sau de grup. Fiecare beneficiază de un program terapeutic personalizat decis de o întreagă echipă de profesionişti.

Delfinul are rolul de coterapeut, acţionează ca un catalizator în deblocarea resurselor pacientului, pregătind, astfel, terenul vindecării cu ajutor celorlalte forme de terapii tradiţionale.

Contactul cu delfinul stimulează pacientul la nivelul vazului, auzului, la nivel tactil. Cu ajutorul exerciţilor foarte riguros sistemate la care participă pacientul si delfinul se creează un raport între aceştia, o relaţie ludică, dar responsabilă. Frecvenţele sonore transmise de delfinii înşişi participă la îmbunătăţirea stării pacientului.

În Turcia, Germania există centre speciale unde are loc terapia cu ajutorul delfinilor. Este important de ştiut că această terapie este însoţită de alte programe medicale, terapeutice, în funcţie de fiecare caz. Rolul susţinător al familiei este, de asemena, extrem de împortant.

Ca şi celelalte forme de terapie, şi “Delfino-terapia” are limitele sale şi nu poate fi folosită în cazul persoanelor care se tem de apă, de delfini sau suferă de boli de genul epilepsiei, boli respiratorii acute ş.a. Este o terapie alternativă potrivită pentru o gamă largă de patologii.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog Stats

  • 42,333 hits

Aboneaza-te !

Join 6 other followers

%d bloggers like this: