Insulele Borromee de pe Lacul Maggiore

Maggiore” este un lac prealpin imens, de orgine glaciară, care se ascunde printre munţi, insule şi oraşe chic din Italia de Nord şi din Elveţia Italiană.

Are o suprafaţă de 212 km²,  se întinde 20 % pe teritoriul elveţian, restul în Italia de N. Este al doilea, ca marime, dupa Lacul Garda.

Adăposteşte plante mediteraneene, dar şi de origine atlantică, dacă avem în vedere prezenţa rocilor silicioase. Întâlnim astfel lămâi, măslini, dafini. Cameliile, magnoliile, azaleele, colorează grădinile insulelor de pe “Lacul Maggiore”. Leandri, castani, palmieri, platani, portocali, lâmâi împrejmuiesc vilele din oraşele turistice de pe la Lacul Maggiore.

Insulele Borromee” aparţin familiei nobile Borromeo începând cu secolul al XIV-lea, familie extrem de importanta pentru istoria Italiei, la nivel politic, economic, cultural.

„Insula Pescatori” este singura populată pe tot parcursul anului, cea mai mică dintre insulele Borromee, numărând doar 50 de locuitori stabili. Se mai numeşte şi „Insula Superiore” şi, după cum sugerează şi numele, găzduieşte numeroase restaurante cu specialităţi pe bază de peşte.

„Insula Madre” găzduieşte Palatul Borromeo, deschis publicului în 1978 şi o gradină botanică,  exotică splendidă în care păunii, fazanii, papagalii se plimbă liber. Este cea mai mare dintre Insulele Borromee. Palatul descrie societatea secolului al XVI-lea, conţinând faimoasa expoziţie a teatrului de marionete din anii 1600-1800.


Frumuseţea peisajului îl inspiră pe G. Flaubert:”Este cel mai senzual loc din lume pe care l-am văzut vreodată”( G. Flaubert 1854).

Insula Bella

In anul 1632 Carlo III Borromeo începe construirea Palatului existent pe Insula Bella, construcţie în stil baroc, dedicată soţiei sale, Isabella d’Adda,  şi proiectează grădina etajată. O dată vizitat Palatul se face trecerea către grădina exterioară. Palatul conţine numeroase opere de artă, tapiserii specifice secolului, grote din mozaic, statui, picturi, biblioteci. Din martie până în octombrie grădina este multicoloră, numărând peste 2000 de specii de plante.


Deplasarea de la o insulă la cealaltă se realizează cu ajutorul vapoarelor.

De la ultimul etaj al gradinii din Insula Bella se poate vedea oraşul Stresa, oraş cultural internaţional, elegant, cu hoteluri in stil liberty care gazduieşte în această vară a 50- ediţie a Festivalului European de Muzică Clasică „Settimane Musicali di Stresa”.

O localitate extrem de particulară de pe lac este “Santa Caterina del Sasso”, care găzduieşte mănăstirea ce poartă acelaşi nume, construcţie în stâncă, la care se poate ajunge fie cu vaporul dacă eşti pe lac, fie cu maşina, existând un lift construit în stânci ce face legătura cu localitatea din provincia Varese, Leggiuno.

 

Advertisements

1 Comment (+add yours?)

  1. Trackback: Italia de nord - HASHAS Travel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog Stats

  • 42,333 hits

Aboneaza-te !

Join 6 other followers

%d bloggers like this: