Introducere in psihoterapie

Absolvent al Facultăţii de Psihologie, tânărul cu ambiţii măreţe în ale cunoaşterii psihologice se simte oarecum dezorientat în faţa alegerii unei formări psihoterapeutice adecvate lui, tocmai datorită existenţei unui număr impresionant de mare de forme de terapii.

O bună cunoaştere a fundamentelor fiecăreia, a metodologiei utilizate şi a obiectivelor urmărite îl poate ajuta să ia o decizie cât mai apropiată de aşteptările personale.

Şi pentru că primesc frecvent întrebări, am decis să vă scriu acest articol cu rolul de a informa persoanele interesate despre principalele tipuri de psihoterapii, incluzând ideologia pe care se construiesc, tehnicile si metodele utilizate şi evoluţia fiecăreia o data cu evoluţia societăţii, contextului socio-cultural.

Nu există un tip de terapie bună sau mai puţin bună, ci mai degrabă o formă de terapie potrivită într-un anumit context şi total neadecvată într-altul. Niciuna nu deţine un adevăr absolut, ci prezintă puncte tari şi puncte vulnerabile. O viziune flexibilă, deschisă spre cunoasterea a cat mai multor tipuri de psihoterapii oferă posibilitatea creării unei culturi psihoterapeutice necesare oricărui profesionist în ale psihoterapiei.

În mod sigur, dupa ce cunoşti fiecare formă vei alege să te perfecţionezi într-una, să devii specialist în o anumita orientare psihoterapeutică.

Orientarea teoretică de bază a unui psihoterapeut influenţează modul de conceptualizare a problematicii persoanei venite în psihoterapie şi tipul de intervenţie la care recurge.

Personal, consider că fiecare tip de psihoterapie are părţi fascinante, constructe cheie cu care jonglează în a descoperi personalitatea fiecăruia în toata complexitatea.

Recomand o lectură aprofundată, participarea la şcoli de vara care dezbat formele de terapie, workshop-uri, conferinţe, dezvoltare personală.

Este important sa avem o anumită distanţă, să filtăm ceea ce citim, să ne îndoim de ceea ce citim prin întrebări şi posibile răspunsuri. În felul acesta alegerea unui anumit tip de formare se face în cunoştinţă de cauză şi mai ales în funcţie de ceea ce se pliază cel mai bine pe personalitatea fiecăruia.

În articolele care urmează veţi găsi informaţii despre psihoterapiile psihanalitice, cu o atenţie considerabilă psihoterapiilor psihodinamice, despre terapiile cognitiv-comportamentale, umaniste, relaţionale, sistemice etc.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog Stats

  • 42,333 hits

Aboneaza-te !

Join 6 other followers

%d bloggers like this: